BİRLİK DERGİSİ
PROJELERİMİZ
Başkan Hakan Tütüncü, resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycana gitti.
Başkan Hakan Tütüncü, Azerbaycan’daki 7 ayrı belediye ile Akdeniz Belediyeler Birliği ’ne bağlı 7 ayrı belediye arasında kardeşlik ve iş birliği protokolü imzalanacağını söyledi.

Kepez Belediye Başkanı ve Akdeniz Belediyeler Birliği (AKBB) Başkanı Hakan Tütüncü ve beraberindeki AKBB heyeti, Azerbaycan’a yaptığı 4. günlük resmi ziyareti ve incelemeleri tamamlayarak Antalya’ya döndü.

Heyette birlik meclis üyeleri, Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin, Akseki Belediye Başkanı İsmet Uysal ile Birlik Genel Sekreteri Hüseyin İnce, Birlik Danışmanı Adlıhan Dere, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkan Yardımcısı Gaye Doğanoğlu yer aldı.

Resmi temaslarda bulundu
Başkan Tütüncü, iki ülke arasında var olan dostluk ve kardeşlik ilişkilerini yerelde de oluşturmayı amaçlmayan ziyaret kapsamında Azerbaycan Belediyelerle Çalışma İş Merkezi Başkanı Mehdi Selimzade, Sumgayıt Belediye Başkanı ve Azerbaycan Belediyeler Birliği Başkanı Ebulfez Babayev, Türkiye Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Devlet Yönetimi Akademisi Rektörü Urhan Elekberov, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Genel Sekreteri Jandos Asanov ve Bölgesel Meseleler Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Arif Rehimzade ile bir görüşme yaptı.

Dokuma için müzeleri inceledi

Bakü temasları kapsamında TRT Bakü ofisine nezaket ziyaretinde bulunan Tütüncü, Azerbaycan’nın milli lideri merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in kabrini ve Azerbaycan ve Türk Şehitliğini ziyaret etti. Tütüncü, anıtlara gül bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.

Başkan Tütüncü, Bakü ziyaretinde Edebiyat Müzesi’ni ve Azerbaycan Milli Meclisi’nin yenilenen Genel Kurulu’nu, müze olan Şirvanşah Sarayı’nı, Minyatür Kitaplar Müzesi’ni ve Haydar Aliyev Müzesi’ni gezerek incelemelerde bulundu.

“Yerelde de kardeşliğimizi güçlendireceğiz”
Azerbaycan ziyaretini TRT mikrofonlarına değerlendiren Başkan Hakan Tütüncü, AKBB olarak 
dost ve kardeş halklar arasındaki ilişkilerin yerel düzeyde geliştirmeye önem verdiklerini belirtti. Azerbaycan ziyaretinin bu amaca hizmet ettiğine dikkat çeken Tütüncü, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Azerbaycan ile Türkiye Cumhuriyeti devleti arasında uzun yıllara dayanan bir kardeşlik hukuku var.  Soydaşlığımız söz konusu. İki kardeş halkın yerel düzeyde ilişkiler kurmasını sağlamak için Azerbaycan belediyeleri ile Türk belediyeleri arasında kardeşlik hukuku oluşturmaya ve bunu bir protokole dönüştürmeye dönük çalışmalar yaptık.  4 günde çeşitli temaslarımız, resmi görüşmelerimiz oldu. Bu görüşmelerde iki ülke belediyeleri arasında kardeşlik protokolü imzalanması üzerinde durduk.”

7 ayrı belediye ile kardeşlik protokolü imzalanacak
Karşılıklı tecrübe paylaşımının ve fikir alışverişinin önemine vurgu yapan Tütüncü, “ Kardeşlik ve işbirliği protokolü, hem hizmetlerimizin daha kaliteli hale gelmesini sonuçlayacak hem de halklarımızın birbirine yakınlaşmasını sağlayacak” dedi.

Başkan Tütüncü,  kardeşlik protokolünün Azeri diasporası için önemini, “Azeri kardeşlerimizi Azeri diasporasına önem veriyor.  Kardeşlik protokolü, Azeri diasporasının yerel düzeyde tanıtılmasına önemli bir katkısı olacak.” şeklinde dile getirdi.

Tütüncü, gezinin somut sonuçlarını ise şu şekilde ifade etti: “İlk etapta Azerbaycan’dan 7 ayrı belediye ile Akdeniz Belediyeler Birliği’nden 7 ayrı belediye arasında kardeşlik ve işbirliği protokolü imzalayacağız.  Geziye katılan Elmalı Belediyesi ve Akseki Belediye başkanlarımız ile Azerbaycan’daki iki belediyenin başkanları arasında ile önümüzdeki günlerde çeşitli kültür ve sanat etkinliklerinin yapılmasıyla ilgili niyet kararları alındı.”

Azerbaycan diasporası: “Azerbaycan ve İran Azerbaycan’ı dışında yaşayan ve kendisini bu adla değerlendiren Azerilere verilen genel ad”
Benzer Haberler